Nieuwsbrief KNVG 19 april

ECB-beleid werkt niet

De inflatie in de Eurozone wil maar niet stijgen. Dat is opnieuw een “tegenvaller” voor de Europese Centrale Bank die de afgelopen maanden miljarden euro’s in de economie heeft gepompt juist met de bedoeling de inflatie naar 2% te brengen.

Schulden
In februari lag de inflatie volgens het CBS op 1,2%. Die inflatie moet omhoog, omdat het volgens de ECB goed is voor de economie, bijvoorbeeld omdat een hogere inflatie ertoe bijdraagt dat schulden geleidelijk aan verminderen.

Tegenvaller
Geld pompen in de economie op de schaal zoals de ECB de afgelopen jaren heeft gedaan door overheden goedkope leningen te verschaffen, heeft voor gepensioneerden een nadeel: daardoor is de marktrente bijna tot 0 gedaald. Nederlandse pensioenfondsen moeten volgens de Nederlandse pensioenregels deze marktrente als uitgangspunt nemen om hun toekomstige verplichtingen te berekenen. Door de lage rente staan de pensioenfondsen er (op papier) “slecht” voor. Ze mogen niet indexeren en er is nog steeds een kans dat pensioenfondsen in 2020 de pensioenen moeten verlagen. De ouderen zitten opgescheept met de negatieve gevolgen , terwijl het Europese beleid op de inflatie niet het effect heeft wat de ECB hoopte.

 
PENSIOEN


Pensioenfondsen doen het goed, maar zal dat zo blijven?


Nederlandse pensioenfondsen maakten de afgelopen jaren goede rendementen op hun beleggingen, gemiddeld 8%. Maar volgens topbelegger APG –de grootste pensioenuitvoerder van Nederland- zal dit niet zo blijven. We moeten ons instellen op een wereld met lagere rendementen, voorspellen beleggingsexperts.

Verschillende werkelijkheden
Attente lezers kunnen overigens een tegenstelling ontdekken in de positieve berichten van APG ten aanzien van pensioenfondsen en de somberheid van de overheid.
APG immers spreekt over “goede resultaten” en de toezichthouder De Nederlandsche Bank preekt over voorzichtigheid rond de pensioenfondsen omdat ze er door de lage rekenrente “slecht” voorstaan. Dat zijn dus twee verschillende waarnemingen ten aanzien van dezelfde werkelijkheid.....

Duurzaam beleggen
APG meldt nog een andere trend: steeds meer pensioenfondsen willen duurzaam beleggen. Door die duurzaamheidsaanpak slinkt het aantal bedrijven waar APG in kan beleggen van 5000 naar 3000.

 

Kritiek op het "na-mij-de-zondvloed-pensioen"

Dagblad De Telegraaf toont zich in een scherp commentaar tegenstander van het idee om de huidige gepensioneerden te ontzien door de rekenrente tijdelijk op een vast rente percentage van 2% te zetten. Zo ontstaat volgens financieel journalist Martin Visser een “na-mij-de-zondvloed-pensioen”. Maar in deze analyse gaat de krant voorbij aan veel argumenten die aangevoerd kunnen worden om wél iets te doen aan de lage rekenrente, aldus de pensioenwebsite loonvoorlater.nl

Meer lezen? ga naar: www.loonvoorlater.nl
 
ZORG

Zorgpremie hoeft niet per se omhoog


De zorgpremie hoeft volgend jaar helemaal niet zo sterk omhoog als bijvoorbeeld CZ en Achmea nu al hebben aangekondigd. Dat zegt VGZ-topman Tom Kliphuis tegen het FD.

Goedkoper werken
Volgens Kliphuis is de zorgsector teveel ingesteld op automatische groei van het budget, terwijl er naar zijn mening kan worden bespaard door efficiënter werken en het schrappen van overbodige behandelingen.Door kritischer te zijn kan 15% op de totale zorgkosten worden bespaard, bevestigt ook Hugo Keuzenkamp, bestuurder bij het Westfriesgasthuis in Hoorn.

Zorg: veelkoppig monster


Berichten over de oplopende zorgkosten en de aankondiging dat mogelijk de zorgpremie volgend jaar weer zal stijgen beroeren de emotie van veel consumenten.
Dat blijkt o.a. uit het lezerspanel van De Telegraaf (10 april 2018).

Winsten moeten optimaal blijven
“Door de marktwerking is een veelkoppig graaiend monster ontstaan. Zorgverleners worden per behandeling betaald, dus zorgen ze voor zoveel mogelijk behandelingen en onderzoeken. En de zorgverzekeraars kunnen daardoor de premies weer verhogen, waardoor winsten optimaal blijven”, zegt een van de deelnemers aan het lezerspanel.

Deelnemers aan het lezersonderzoek zeggen dat de zorg vooral duurder wordt door nieuwe, dure medicijnen en technologieën en een stijgende vraag.
Ze vinden dat de politiek moet ingrijpen om de zorgkosten beheersbaar te houden.

Ze noemen de volgende mogelijkheden om een halt toe te roepen aan de stijgende kosten:
•    vaste prijzen per behandeling
•    alle nota’s eerst langs de patiënt
•    hoge salarissen aan banden
•    schrappen van onnodige behandelingen
•    minder administratieve rompslomp

 
Copyright © KNVG 2017, All rights reserved.

Redactie: Ferd Claassen, John Schroer, Stef Verf, Ton Verlind
Samenstelling: Ton Verlind Media
(Social) Media: CorporateLives

U kunt ons mailen via:
secretariaat@knvg.nl

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

 







This email was sent to <<E-mail adres>> 
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences 
Loon voor Later · Hogeschoorweg 21 · Venlo, Limburg 5911 EJ · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp