ABP stapt uit tabak en kernwapens

ABP stapt uit tabak en kernwapens

Amsterdam.

Het grootste pensioenfonds van Nederland ABP stopt met beleggingen in tabaksproducenten zoals Philip Morris en bedrijven zoals Boeing en Airbus die onderdelen leveren voor kernwapens. Dat maakte het pensioenfonds voor de overheid en onderwijs (2,9 miljoen deelnemers) donderdag bekend. ABP heeft naar eigen zeggen 3,3 miljard euro geïnvesteerd in tabak en kernwapens, nog niet 1 procent van de 400 miljard euro pensioenvermogen. Het pensioenfonds stelt de beleggingen binnen een jaar te zullen verkopen.

Afgelopen voorjaar zei de toenmalig topman van APG Asset Management, dat het pensioengeld voor APG belegt, nog in een interview met NRC dat beleggingen in tabaksfabrikanten vanwege het rendement aantrekkelijk zijn. De morele kwestie speelde volgens hem „minder” omdat ABP geen pensioenfonds voor de zorg is.

Inmiddels ziet men dat anders. Volgens Erik van Houwelingen van de bestuurscommissie Beleggingsbeleid was er al langer sprake van „een dilemma” en hebben pensioendeelnemers en werkgevers steeds meer moeite met de bewuste beleggingen. Daarom legt APG de eigen investeringen voortaan langs een nieuwe meetlat. Beleggingen die aan vier criteria voldoen (zoals ‘per definitie schadelijk zijn voor mensen’) zijn voortaan uitgesloten. ABP verwacht overigens ook zo „goede rendementen” te boeken. (NRC)